Δευτέρα, Απριλίου 27

27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε. 2009


1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε. προκηρύσσει το Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΔΕ για το 2009 σύμφωνα με την υπ’ Αριθ. Πρωτ 85298/29-01-2009 απόφαση της Ε.Σ.Ο.

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Το Ομαδικό Κύπελλο ΤΕΣΣΔΕ 2009 θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Απριλίου 2009 στην Πρέβεζα. Ο χώρος των αγώνων είναι στο ξενοδοχείο Πρέβεζα City Λ. Ειρήνης 61, τηλ. 2682089500, ιστοσελίδα: http://www.prevezacity.gr/Main.htm .
Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο Κ. Ζιώγας Χρήστος τηλ. 6972734036 και 2682023289.
Το πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:

Γύρος Ημερομηνία Ώρα έναρξης
1ος Τετάρτη 22/4 17:00
2ος Πέμπτη 23/4 10:00
3ος Πέμπτη 23/4 17:00

Ο νικητής ανακηρύσσεται Κυπελλούχος ΤΕΣΣΔΕ 2009 και προκρίνεται στα μπαράζ για την τελική φάση του πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου.

Τα Μπαράζ θα διεξαχθούν στις εξής ημερομηνίες: Κυριακή 31-05-2009, Σάββατο 06-06-2009 και Κυριακή 14-06-2009.

Στην πρώτη φάση των μπαράζ θα συμμετάσχουν 9 Κυπελλούχοι των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών. Στην προημιτελική φάση (8 ομάδες) στους προκριμένους θα προστεθούν οι Κυπελλούχοι του 2009 της ΕΣΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και της ΕΣΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ καθώς και η Πρωταθλήτρια Α’ εθνικής και η Κυπελλούχος ομάδα του 2008.
Ως πρωταθλητής του διασυλλογικού πρωταθλήματος Α’ Εθνικής κατηγορίας του 2008 δικαίωμα συμμετοχής στην φάση των 8 ομάδων έχει ο Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ καθώς και η Ε.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ως κυπελλούχος του Διασυλλογικού Κυπέλλου του 2008.

Η τελική φάση (final four) θα διεξαχθεί σε δύο αγωνιστικές (Τρίτη 30-06-2006 και Τετάρτη 01-07-2009).

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της ΕΣΟ και ανήκουν στην ΤΕΣΣΔΕ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με έγγραφο του σωματείου που πρέπει να φθάσει στην ΤΕΣΣΔΕ.

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία. Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Τα σωματεία της Α’ Εθνικής που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη πρόθεση συμμετοχής του στην ΤΕΣΣΔΕ πριν την έναρξη του κυπέλλου.

Για λόγους ίσης αντιμετώπισης των ομάδων δίνεται το δικαίωμα στις ομάδες που δεν χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς σκακιστές, παρότι τους είχαν δηλώσει ή αν δεν είχαν δηλώσει καθόλου, να τους δηλώσουν ή να τους αντικαταστήσουν με νέα δήλωση που μπορεί να γίνει αποκλειστικά στη γραμματεία της ΕΣΟ, με κοινοποίηση στην ΤΕΣΣΔΕ και μόνο στο χρονικό διάστημα από 18 έως 22/5/2009. Διευκρινίζεται ότι για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές (αφορά μόνο τα σωματεία της Α’ Εθνικής) ισχύουν όσα αναφέρονται για τα παράβολα συμμετοχής στην αντίστοιχη προκήρυξη της ΕΣΟ.

5. ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο.

9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

10. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Για όλες τις συναντήσεις της τελικής φάσης (ημιτελικά, μικρός και μεγάλος τελικός) προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με 15 λεπτά χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα (με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς). Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 15λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με 15 λεπτά χρόνο σκέψης κ.ο.κ. Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. κ.ο.κ. Στις συναντήσεις αυτές οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στην αρχική συνάντηση. Οι επαναληπτικές συναντήσεις συνεχίζονται μέχρις ότου μια ομάδα αναδειχθεί νικήτρια.

11. ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Τα ζευγάρια θα προκύπτουν με κατευθυνόμενη επιλογή ή με ελεύθερη κλήρωση με ευθύνη της ΤΕΣΣΔΕ.

12. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Στον πρώτο γύρο οι ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.
Στον 1ο και 2ο γύρο των μπαράζ για τον καθορισμό του «εντός έδρας» σωματείου (1η σκακιέρα με λευκά) ισχύει η εναλλαγή «χρώματος» με βάση τον 1ο και 2ο γύρο των μπαράζ του 2008 καθώς και εξισορρόπηση χρώματος όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

13. ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

Η κλήρωση του πρώτου γύρου θα γίνει 30 λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων. Οι επόμενες κληρώσεις θα γίνονται ακριβώς μετά τη λήξη των αγώνων του προηγούμενου γύρου.

14. ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οποιαδήποτε αίτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα (διεξαγωγή του Αγώνα σε άλλη από την καθορισμένη ώρα) θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την κλήρωση των αγώνων με επαρκή αιτιολόγηση. Η έγκριση τέτοιας αίτησης γίνεται από την Εφορία Αγώνων της ΤΕΣΣΔΕ. Σημειώνεται ότι για κανένα λόγο δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση της από την Εφορία Αγώνων.

15. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Προκειμένου να στρογγυλοποιείται ο αριθμός των ομάδων σε δύναμη του αριθμού 2 μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση αριθμού ομάδων.
Κάθε σωματείο μπορεί να συμμετάσχει και με δεύτερη ομάδα.

16. ΕΔΡΑ FINAL FOUR

To final four θα διεξαχθεί σε έδρα που θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ η οποία είναι τελεσίδικη.

17. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

18. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. της ΤΕΣΣΔΕ, που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ. Στην περίπτωση μη εμφάνισης διαιτητή ορισμένου από την Τ.Ε.Δ., για οποιονδήποτε λόγο, το εντός έδρας σωματείο είναι υπεύθυνο για τον ορισμό διαιτητή της συνάντησης. Στη φάση των μπαράζ οι διαιτητές ορίζονται από την Κ.Ε.Δ.

19. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων του διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro.

20. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΔΙΑΜΟΝΗ

Αν κάποια ομάδα επιθυμεί να διανυκτερεύσει στην Πρέβεζα να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με τον Διευθυντή Αγώνων κ. Ζιώγα Χρήστο στα τηλ. 6972734036 και 2682023289.
Η ΕΣΟ θα συμμετάσχει στα έξοδα μετακίνησης και γενικά στις δαπάνες συμμετοχής των σωματείων (οδοιπορικά, διατροφή) από την φάση των μπαράζ. Το ίδιο ισχύει για την τελική φάση (final four) με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει συν-διοργανωτής που θα αναλάβει το αντίστοιχο κόστος.

21. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση θα γνωστοποιείται στα σωματεία από τον τύπο και από τη γραμματεία των Ένώσεων/Τοπικών Επιτροπών με ευθύνη των σωματείων.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 της παρούσας προκήρυξης και μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΟ στις 24/01/2009 καθορίσθηκαν οι συναντήσεις και οι έδρες του 3ου γύρου των μπαράζ (φάση των 8) ως εξής:
3ος ΓΥΡΟΣ (14/6/2009)
- ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΛΕΥΚΑ) – ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΑΥΡΑ) Ο αγώνας θα γίνει στην έδρα του ΣΟ Καβάλας.
- ΝΙΚΗΤΗΣ 2 (ΕΣΣΝΑ ή ΤΕΣΣΑΣ) (ΛΕΥΚΑ) – ΝΙΚΗΤΗΣ 3 (ΕΣΣΚ ή ΤΕΣΣΑΙΓ) (ΜΑΥΡΑ) Ο αγώνας θα γίνει στην Αθήνα.
- ΕΣΣΑΜΘ (ΛΕΥΚΑ) - ΝΙΚΗΤΗΣ 4 (ΕΣΣΠ ή ΕΣΣΠΕΠ) (ΜΑΥΡΑ) Ο αγώνας θα γίνει σε ενδιάμεση έδρα που θα ορισθεί κατόπιν συμφωνίας των δύο σωματείων. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ο χώρος των αγώνων θα ορισθεί σε μέση απόσταση με απόφαση της ΕΣΟ.
- ΕΣΣΘΧ (ΛΕΥΚΑ) – ΝΙΚΗΤΗΣ 5 (ΕΣΣΚΑΔΥΜ ή ΤΕΣΣΘ ή ΤΕΣΣΔΕ) (ΜΑΥΡΑ) Ο αγώνας θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ_________________________ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΔΕ

ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ_________________ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: