Πέμπτη, Μαρτίου 4

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΔ ΕΛΛΑΔΟΣ 2010

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Ο Σκακιστικός Όμιλος Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Συλλόγων Δ. Ελλάδος ( Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε ) προκηρύσσει το Ατομικό Σχολικό Πρωταθλήματος ΒΔ Ελλάδος για το 2010 και του Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος ΒΔ Ελλάδος για το 2010. Η διοργάνωση αποτελεί την προκριματική φάση του 22ο Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος και του 8ο Πανελλήνιου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος 2010 στην Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
Τους αγώνες συνδιοργανώνουν ο Σκακιστικός Όμιλος Θεσπρωτίας με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας και το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Νομού Θεσπρωτίας. Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 13/3 και ώρα 10.30 (Ομαδικό Τουρνουά) και την Κυριακή 14/3 και ώρα 10.30 (Ατομικό Τουρνουά) στην αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου Ηγουμενίτσας.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαίωμα συμμετοχής στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών της περιφέρειας ΒΔ Ελλάδος ( νομοί της Ηπείρου, των Ιονίων νήσων εκτός της Ζακύνθου και του νομού Αιτωλοακαρνανίας ). Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σχολείο τους.

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής και θα πρέπει να αποτελείται από μαθητές - μαθήτριες του ίδιου σχολείου, με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού (στην 4η σκακιέρα). Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στη γραμματεία των αγώνων, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό ή Γυμνάσιο).

5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Η Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των Περιφερειακών Σχολικών Πρωταθλημάτων.

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:

Θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων. Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών και να δημιουργηθεί ξεχωριστός όμιλος Λυκείων.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 5 γύρων και με αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων σε κάποια κατηγορία μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Ο Διευθυντής αγώνων και ο επικεφαλής Διαιτητής μπορούν να αποφασίσουν τη μη χρησιμοποίηση ρολογιών στις μικρότερες κατηγορίες.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:
Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 Τελετή Έναρξης 10:30
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 1ος – 5ος Γύρος. Έναρξη 10.45

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 1ος – 5ος Γύρος Έναρξη 10.30
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 Τελετή Λήξης. Έναρξη 14.30

H οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ως την Παρασκευή 12/3 και ώρα 14.00.

8. ΑΓΩΝΕΣ - ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας :
Α) Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ
Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα). ε) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
Για κυκλικό σύστημα (round robin)
α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

9. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ:
Υπεύθυνος της Διοργάνωσης ορίζεται ο κ. Δονάτος Μαρτίνης.
Διευθυντής Αγώνων ορίζεται ο κ. Σπύρος Φίλιππας.
Επικεφαλής Διαιτητής θα ορισθεί από την Τ.Ε..Δ. Υπεύθυνος Γραμματείας ορίζεται ο κ. Παπαγεωργίου Γιάννης.

10. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:
Η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από τους:
α) Σκιαδόπουλο Νικο (Πρόεδρος Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε)
β) Αντωνιάδη Νίκο
γ) Μπέμπη Νίκο
Αναπληρωματικά μέλη:
α) Παπανδρέου Βασίλης
β) Αθανασιάδης Αντρέας
Το παράβολο ένστασης ορίζεται στα 100 ευρώ. Οι ενστάσεις θα κατατίθενται στη γραμματεία των αγώνων, με την άμεση καταβολή του παράβολου, πριν την έναρξη του επόμενου γύρου και θα εκδικάζονται άμεσα. Το παράβολο επιστρέφεται στην περίπτωση που ο αθλητής δικαιωθεί.

11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:
Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Στο Ομαδικό πρωτάθλημα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες σε κάθε όμιλο και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στο Ατομικό πρωτάθλημα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος καθώς και η 1η νικήτρια. Ο νικητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Δυτικής Ελλάδας 2010.

12. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Στο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα 2010 προκρίνεται η πρώτη νικήτρια τάξη των Δημοτικών, η πρώτη των Γυμνασίων, η πρώτη των Λυκείων και μια ακόμα ομάδα από την κατηγορία που θα αποφασίσει η ΤΕΣΣΔΕ.

Στο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα 2010 προκρίνονται οι 2 πρώτοι της γενικής κατάταξης σε κάθε τάξη καθώς και η πρώτη κοπέλα.

Προκρίνονται επίσης και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά ομαδικά, προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους και έλαβαν μέρος στο 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα. Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα.

Οι Πανελλήνιοι Αγώνες θα γίνουν στις 22-25 Απριλίου 2010 (σε τοποθεσία που θα ανακοινώσει η Ε.Σ.Ο με συμπληρωματική προκήρυξη) όπως προβλέπεται από την προκήρυξη της Ε.Σ.Ο. Υπεύθυνη για την κατανομή των προκρίσεων είναι η Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.

13. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται:

( Ως την Παρασκευή 12/3 και ώρα 14.00 )
α) τηλεφωνικά, στους:
1. Φίλιππα Σπύρο, 6938039876

2. Μαρτίνη Δονάτο, 6974 993035
β) με e-mail: στην ηλεκτρονική διεύθυνση spiros_filippas@yahoo.gr όπου θα αναγράφεται το Ονοματεπώνυμο του αθλητή, το σχολείο, η τάξη και τηλέφωνο επικοινωνίας.

14. ΓΕΝΙΚΑ:

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα αποτελεσμάτων του swiss manager: www.chess-results.com.

Ομαδικό Γυμνασίων (πουλ)
1. 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
2. 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας
3. 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Ατομικό 3η Γυμνασίου (πουλ)
1. Καταγής Χαράλαμπος
2. Κευσίκογλου Ιωάννης
3. Γερασιμίδης Δημήτριος

Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση,

Γιάννης Παπαγεωργίου