Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20

Μερικοί ωραίοι συνδιασμοί

Οι παρακάτω συνδυασμοί οδηγούν στο ΜΑΤ ή κερδίζουν υλικό που είναι αρκετό για να να κερδηθεί η παρτίδα.Είναι αρκετά ωραίοι ως ιδέες σε μία παρτίδα,αλλά και χρησιμοποιούν κάποιες τεχνικές οι οποίες εμφανίζονται στις περισσότερες παρτίδες με διαφορετικές μορφές.

1. Σε αυτήν την θέση παίζουν πρώτα τα λευκά. Είναι φανερό πως ο
 μαύρος Βασιλιάς είναι μακριά από τα κομμάτια του. Η κίνηση Πδ8+ θα ήταν Ματ αν ο μαύρος δεν είχε την κίνηση Αζ8. Όμως στη
συνέχεια αν ο πύργος στο δ8 φάει τον αξιωματικό στο ζ8, ο μαύρος 
είναι αναγκασμένος να παίξει Ρxζ8 και ακολουθεί ΜΑΤ με 
την κίνηση Βδ8#. Η τεχνική που ακολούθησε ο λευκός
 ονομάζεται καθοδήγηση. Γιατί καθοδηγεί τον μαύρο Βασιλιά 
στο τετράγωνο ζ8 που μετά από το ΣΑΧ της βασίλισσας είναι ΜΑΤ.

2.Σε αυτήν την θέση παίζουν πάλι πρώτα τα λευκά. Ο μαύρος Βασιλιάς είναι κοντά στο κέντρο της σκακιέρας και αυτο δινει την δυνατότητα στον λευκό να του επιτεθεί από πολλές μεριές. Ο λευκός αφού παίξει την κίνηση Ιγ4+ ο μαύρος έχει μία και μοναδική κίνηση,να φάει τον ίππο με το πιόνι στο δ5. Άρα ο μαύρος θα παίξει εxγ5. Ακολουθεί και πάλι ένα ΣΑΧ με την κίνηση Ιε4+ και ο μαύρος Βασιλιάς πηγαίνει μόνο στο τετράγωνο δ5. Τέλος ακολουθεί ΜΑΤ με την κίνηση Βε5#.Ο λευκός χρησιμοποίησε πάλι την καθοδήγηση για να πάει τον μαύρο Βασιλιά στο δ5 που μετά από το ΣΑΧ της βασίλισσας στο δ5 είναι ΜΑΤ.

3.Σε αυτήν την θέση παίζουν ξανά τα λευκά. Ο λευκός μπορεί να βγάλει τον μαύρο από την ασφάλειά του με μία θυσία βασίλισσας. Αξίζει; Η απάντηση ειναι ΝΑΙ. Με την κίνηση Βθ6+ ο λευκός μαγνητίζει τον αντίπαλο Βασιλιά έξω από το φρούριό του και μετά από τις κινήσεις Ρxθ6 Αζ8+ Ρθ5 Αε2# ο λευκός έχει κάνει ΜΑΤ στον μαύρο. Αν ο μαύρος μετά απο το ΣΑΧ της βασίλισσας πάει τον Βασιλιά του στα τετράγωνα η8 ή θ8 ακολουθεί ΜΑΤ με την κίνηση Βζ8#. Ο λευκός χρησιμοποίησε πάλι την καθοδήγηση για να βγάλει τον μαύρο βασιλιά από την άμυνά του και να του κάνει ΜΑΤ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν , έχουμε και λέμε: Μακρής Σπύρος 1ος στην Ε'Δημοτικού , Διαιτητής Μακρής Ξενοφών.- Κολυτάς Σπύρος 1ος στην ΣΤ' Δημοτικού , Διαιτητής Κολυτάς Δημήτρης.Αυτές και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (π.χ. της Πλούσκα και του πατέρα της) καταγράφηκαν στα φετινά σχολικά Δ.Ελλάδας 2013. Αλάθητος μάρτυρας οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ που τραβήχθηκαν από τον χώρο των αγώνων.(Βλέπε το σάιτ του κ.Καίσαρη).
Κάτι άλλο που δεν έδειξαν ίσως τόσο καθαρά οι φωτογραφίες ήταν η ανυπόφορη ΒΡΩΜΑ και ΔΥΣΩΔΙΑ μέσα και έξω από το κλειστό γυμναστήριο λόγω των σκουπιδιών. Ήταν μια ανυπόφορη κατάσταση για την οποία ευθύνονται οι διοργανωτές. Θα έπρεπε να ντρέπονται.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, σας αρέσει δε σας αρέσει.

Παλαιός Λόγιος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω την άδικη επίθεση που δέχονται οι ανώνυμοι από την στιγμή που γράφονται κάποιες αλήθειες...

Οι παράγοντες προσπαθούν να διαψεύσουν την επικοδομητική κριτική την οποία δέχονται από άτομα τα οποία αν μη τι άλλο θέλουν το καλό και την πρόοδο του σκακιού σε αυτό τον τόπο- Όντας παρών μπορώ να επιβεβαιώσω το γεγονός ότι άκουσα κάποιο άτομο σχετικά νεαρής ηλικίας να διαμαρτύρεται για το θέμα των σκουπιδιών (ίσως δεν ήταν η κατάλληλη μέρα για να γίνει η συλλογή των). Στην περίπτωση δε που δεν ήταν δυνατή η συλλογή τους, ίσως έμειναν κάποια σε ακατάλληλο σημείο....

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@Ναθαναήλ

Δεν με απασχολεί τόσο η άποψη του κοινού για μένα, από την στάση αυτού του συλλόγου που είμαι γραμμένος. Δυστυχώς είχα πριν 5 χρόνια περίπου την κακή ιδέα να βοηθήσω εθελοντικά αυτόν τον σύλλογο με ιστοσελίδες και όχι μόνο, και να τι πήρα σαν ανταμοιβή-την αχαριστία του συλλόγου αυτού, του συλλόγου της Κέρκυρας δηλαδή. Ελαττώματα όλοι έχουμε, και βέβαια έχουμε ελαττώματα σαν παίκτες, όμως έχουμε και θετικά.

Λεπενού είπε...

Ο Αλέξανδρος θα κάνει έναν ωραίο συνδυασμό σε αυτούς που του κρατάγανε μούτρα τόσα χρόνια στην Κέρκυρα καί ήρθε η ώρα να τους τσακίσει με τον τίμιο τρόπο και όπως αυτός ξέρει...

Στα "στελέχη", που από την απειρία τους έκαναν τεράστια λάθη. Την πλήρωσαν οι παίκτες...