Τρίτη, Απριλίου 28

Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ της 28 Μάρτη 2009

Το Σάββατο 28 Μάρτη έγινε η Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ, με μικρή – συμβολική συμμετοχή σωματείων.

Με το σημείωμα αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τα παρακάτω:

Α. Κατατέθηκαν από εκπρόσωπο σωματείου που συμμετέχει στη Νέα Σκακιστική Κίνηση 2 ψηφίσματα, ένα για τη νέα περικοπή της κρατικής επιχορήγησης προς την ΕΣΟ και ένα για την ένταξη του σκακιού με νομοθετική ρύθμιση στο σχολικό αθλητισμό παίρνοντας υπόψη και ανάλογη πρωτοβουλία από τη ΕΣΣΘ-ΝΧ

Α) για την επιχορήγηση

Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ στις 27 Μαρτίου 2009 καταγγέλλει την νέα περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης που ανακοίνωσε η ΓΓΑ στις 5 Μαρτίου, δηλαδή ότι ο τελικός προϋπολογισμός της ΕΣΟ εγκρίνεται στα 630.000€. Αυτό το ποσό αποτελεί μείωση από τα 650.000€ της περσινής επιχορήγησης και πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με τα 850.000€ του 2003. Στο μεταξύ, οι ανάγκες του αθλήματος αυξάνουν καθώς αναπτύσσεται.

Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για τις περικοπές. Άλλωστε η νέα μείωση αυτή κινείται στη γνωστή γραμμή της υποχρηματοδότησης του σκακιού και γενικότερα του ερασιτεχνικού αθλητισμού που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από διάφορες κυβερνήσεις, δηλαδή στη γραμμή της εμπορευματοποίησης και μετακύλησης του κόστους στους αθλητές.

Στην πράξη υπονομεύεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στον αθλητισμό που είναι ευθύνη του κράτους να προστατεύει και να διευκολύνει την άσκησή του. Μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, καθώς και στην ανάπτυξη του αθλήματος.
Ζητάμε:
- Καμμία περικοπή - γενναία αύξηση της επιχορήγησης με κριτήριο τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες του σκακιού.
- Αύξηση της επιχορήγησης των ερασιτεχνικών σωματείων. Διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να παραλαμβάνουν χωρίς εμπόδια την επιχορήγηση.
Καλούμε τις Τοπικές Ενώσεις, τα σωματεία, τους φίλους του σκακιού, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την νέα περικοπή, να διεκδικήσουν μαζί μας, να στηρίξουνε και να διοργανώσουνε αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης προς κάθε κατεύθυνση.



Β) για το σχολικό αθλητισμό

Η Γενικη Συνέλευση της ΕΣΟ στις 27 Μαρτίου 2009, έχοντας υπόψη ότι
-το σκάκι είναι άθλημα επίσημα αναγνωρισμένο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό και από τη ΔΟΕ
- Είναι ευρύτατα διεθνώς αναγνωρισμένη η γενικότερη μορφωτική και παιδαγωγική του αξία
- Έχει τα τελευταία χρόνια πλατιά ανάπτυξη στη χώρα μας, με αξιοσημείωτη πρόοδο όχι μόνο του αγωνιστικού σκακιού αλλά και μαζικότατη ανάπτυξη (συμπεριλαμβανομένων των σχολικών πρωταθλημάτων)

Καλεί την πολιτεία να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την ψήφιση Νόμου με τον οποίο το σκάκι θα ενταχθεί στο Σχολικό Αθλητισμό, επιλύνοντας τη σχετική εκκρεμότητα που υπάρχει σήμερα.



Και για τα δύο ψηφίσματα ο αντιπρόεδρος της ΕΣΟ κ. Ευσταθόπουλος (αντικαθιστούσε τον πρόεδρο της ΕΣΟ στη ΓΣ) πρότεινε εκ μέρους της πλειοψηφίας την απόρριψή τους.

Σε ότι αφορά ειδικά την περικοπή της επιχορήγησης είπε ότι ήταν αναμενόμενο, πάλι καλά που μας κόβουν τόσα λίγα και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να καυτηριάσουμε την κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας πλήρως την ανακοίνωση της ΝΣΚ στις 13 Μάρτη όπου σημειώναμε πως «Η χρόνια άρνηση της διοίκησης να πραγματοποιήσει ουσιαστικές διεκδικητικές προσπάθειες αποδεικνύει όχι μόνο την ανοχή, αλλά και τη συναίνεση στην πολιτική των περικοπών. Η πολιτική του διαδρομισμού που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης, οδηγεί στην ουσία σε διαπραγμάτευση του ύψους των περικοπών και του τι θα χάσουμε. Έτσι η διοίκηση λειτουργεί ουσιαστικά ως εκπρόσωπος της Γ.Γ.Α. και της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι στους συλλόγους και όχι ως εκπρόσωπος των συλλόγων-μελών της που την εξέλεξαν.»

Β. Σημειώνουμε το σημείο 8. της έκθεσης της εξελεγκτικής επιτροπής προς τη Γενική Συνέλευση, την οποία τα απόντα σωματεία δεν τη γνωρίζουν

«8. Στο λογαριασμό 46.15.0000 υπάρχει κονδύλι ύψους 24.088,10 που αφορά εγγύηση προς τη FIDE για τη διεξαγωγή στην Ελλάδα των παγκοσμίων νεανικών ατομικών σκακιστικών πρωταθλημάτων 2004 στο Ηράκλειο Κρήτης. Η εγγύηση αυτή μέχρι την ημερομηνία ελέγχου μας δεν έχει επιστραφεί στην ΕΣΟ. Θεωρούμε ότι πρέπει να μας επιστραφεί άμεσα.»

Σημειώνουμε ότι η ΝΣΚ εκπροσωπούνταν για πρώτη φορά στην εξελεγκτική επιτροπή μετά τις εκλογές του 2008..

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά διοργάνωση του 2002 (και όχι του 2004 όπως αναγράφεται στην έκθεση της ΕΕ). Η ΓΣ κατά πλειοψηφία ενέκρινε τον απολογισμό του ΔΣ.

Ωστόσο δεν θεωρούμε επαρκείς τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Πέρα από την οικονομική διάσταση (τόκοι 6 χρόνων για ένα σεβαστό ποσό) και άλλες πλευρές που άπτονται και του αγωνιστικού προγράμματος (θυμίζουμε ότι με την επίκληση της έλλειψης χρημάτων περικόπηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του έτους 2007 για να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση) υπάρχει ένα γενικότερο θέμα τάξης πως αφέθηκε ένα τέτοιο ποσό για τέτοιο διάστημα στη ΦΙΝΤΕ.

Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν μια ενθάρρυνση σε όλα τα σωματεία για πιο ενεργή παρακολούθηση και συμμετοχή στις ΓΣ της ομοσπονδίας μας

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς

6 Απριλίου 2009

Νέα Σκακιστική Κίνηση

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

o s.o thesprotias exi kapio provlima me tin e.s.o ;

zatrikios είπε...

Mia apli anakoinosi einai xoris na exoume parei 8esi. An ayto deixnei problima me tin ESO tote einai allou to 8ema.

Ανώνυμος είπε...

i idiki na paroun thesi